RideSolo21

RTC Duurstede nieuwsbrief RideSolo!

Jaargang 2, uitgave 21

RideSolo is de RTC nieuwsbrief die volstaat met leuke verhalen, verenigingsnieuws en entertainment.
Weten welke evenementen er gepland staan? Benieuwd naar het verslag van afgelopen clubevent?
Blijf op de hoogte van alles wat er speelt binnen de vereniging.
Geen fietsweer, of wil je even lekker ontspannen? Lees RideSolo!


In deze editie van de nieuwsbrief #RideSolo

# Wir fahren Reiswald, verslag
# RTC Sluitingstocht, verslag
# Dames Molentocht, verlag
# Clinic Mechanieker bij RWP Bilthoven
# Fit4All vertelt over motivatie, discipline
# Marcels Mooiste
# Home Entertainment

De zomer voorbij

Als de koffie warme choco wordt, de appeltaart plaatsmaakt voor erwtensoep. De fiets voorzien van nieuwe lagers, vers stuurlint en nieuwe remblokken. De voorraadkast gevuld met kettingen, remblokken en smeermiddelen. De warme emmer sop, de spons, de poetslap en de wasmachine overuren maken. Er 3 wielsets klaarstaan, alle voorzien van ander rubber; met profielen voor droog, nat en modderige omstandigheden. De hartslag sky high en de blubber tot ver achter de oren, dan weet het: Cross is coming!  

DE BESTUURSTAFEL

De Algemene Leden Vergadering

Door de versoepelingen is het eindelijk weer mogelijk een fysieke ALV te organiseren, wij doen dit op maandag 8 november in de kantine van Dorsteti.  (Lekdijk Oost 13B, 3961 MB Wijk bij Duurstede) De ALV start om 19:30uur.

 

Let op, wij zijn verplicht een Corona Check af te nemen dus denk aan de Corona Check-App! 

UIT HET PELOTON

Wir fahren Reichswald 28 augustus 2021

Natuurlijk hadden we liever al in april dit jaar willen fietsen rond Tecklenburg, maar ja………. de 3e editie kwam – door corona- in het voorjaar te vervallen; een “grenslander-variant’ kwam er in augustus als alternatief voor in de plaats.
Want waarom zou je een halve dag heen en terug in de auto gaan zitten als er op ruim een uur afstand rijden van Wijk ook een schitterend gebied met zoveel sportieve uitdagingen ligt? Bovendien hebben we als RTC met Steffi een perfecte gids en gastvrouw voor een mooie en sportieve dag.

“Wir fahren Reichswald” start 28 augustus in Heijen – camping De Schaaf; 14 RTC’ers zijn 9.30 uur aanwezig voor een mooie dag op de racefiets. Na omkleden, koffie met taart voor de liefhebber en een korte toelichting m.b.t. de 2 routes (130 of 90 km) vertrekken we richting Rijk van Nijmegen.
Aanvankelijk nog mooi glooiend parcours langs en in het Maasdal; hoe dichter we Nijmegen naderen hoe serieuzer de heuvels. Een klim naar Mook wordt opgevolgd door de bekende Zevenheuvelenweg in Groesbeek. Ook in de buitenwijken van Nijmegen liggen nog een paar korte maar venijnige klimmetjes. Op het moment dat we het Keizer Karelplein oprijden komt de zon serieus door, al hebben we weinig gelegenheid om te genieten want we razen door naar Beek-Ubbergen en de klimmetjes in Berg en Dal. Dat de Oude Holleweg een echte kuitenbijter is, was bekend, maar dat de Beekmandalseweg gelijk bij het opdraaien zo steil is was mij tot dat moment onbekend.

Zuchten en een enkele gesmoorde vloek omlijste samen met de schitterende omgeving onze sportieve prestaties. Na talloze draaien en keren, 6 pittige hellingen was het terras in Berg en Dal meer dan welkom.

Te midden van een bont gezelschap van wandelaars, jonge ouders met kinderen (pannenkoekhuis) en collega-fietsers konden we aansterken onder genot van koffie met heerlijke appeltaart. Omdat ons terras uitzicht bood op de rotonde, konden we Mitja (onze gids van de dag) wel 4-5 keer voorbij zien rijden. Mitja – marinier zou later die week deelnemen aan de militaire kampioenschappen in Amersfoort; geen pauze, elke trainingskilometer was welkom.
Na de rust, in de afdaling van de Oude Kleefsebaan waande ieder zich even kampioen, maar we hadden niet gerekend met de Hohldorn. Een klein, matig geplaveid bospad dat je in Duitsland doet belanden. Van daaruit ging het richting en door het rivier- en polderlandschap rondom Kleve, dit als opmaat naar de naamgever van de tocht, het Reichswald.

Had de wind in de polder nog niet zijn tol gevraagd dan kon je aan de bak in het Reichswald. In feite een (heel) groot bospeerceel op een helling, vaksgewijs ingedeeld. Tussen die vakken kleine geasfalteerde (autoluwe) boswegen -omhoog en omlaag- dus zeker 20 km klimmen en dalen. Naast klimmen vroeg het om stuurmanskunst; op sommige plekken was het asfalt wel heel verraderlijk en een slagboom aan het einde had ook wel wat duidelijker gekund. Gelukkig geen brokken.
De laatste 15 kilometer glooiend bood het parcours voor de finale van deze dag; losjes pedalerend de laatste kilometer naar het startpunt waar de warme douche op ons wachtte.
Fris en bijgekomen van deze mooie fietsdag lieten we ons de Radler’s en Weizen goed smaken; voldaan en nagenietend van de mooie dag werden de klimmetjes nog kort doorgenomen.
Unaniem oordeel van de deelnemers: “Wir fahren Reichswald” is een klassieker, die mag ook in 2022 op de agenda!
Steffi en Mitja, nogmaals dank jullie wel !

UIT HET PELOTON

RTC + Fit4All winterprogramma.

De meteorologische herfst begint donderdag 22 september; wie naar buiten kijkt ziet de schemering steeds vroeger beginnen. Hét moment om de avondtrainingen en -ritten in te wisselen voor het winterprogramma. In overleg met sponsor Fit4All is een mooi winterprogramma voor RTC leden samengesteld.

Het aanbod:
1. Spinning: deelname aan de spinning-lessen
2. Small group Wattbike trainingen (na succes vorig jaar)
3. Functionele krachttraining gericht op fietsen

Inspanningstest – Hoe getraind-fit ben jij en wat is jouw ideale training? Ook dit jaar kun je een inspanningstest doen.

Walter heeft op 17 september een mail verzonden met alle informatie rondom het winterprogramma, heb je deze mail niet ontvangen of heb je hier vragen over neem dan even contact op met Walter.

UIT HET PELOTON

RTC dames, End Summer Molentocht Ride

Bea Winters zou Bea Winters niet zijn als………ze haar dames einde zomer niet zou verrassen met een echte afsluiting: End Summer Molentocht.

Als afsluiting van de heeft ze voor de dames een End Summer Ride georganiseerd langs de Molens in Zuid-Holland. Deze route is op de tekentafel van Komoot in elkaar gezet.

Deze Molentocht van 95km start in Schoonhoven bij Café Fausto op de Stadscamping; In 2 groepen opgedeeld komen we elkaar weer tegen op de pont van Schoonhoven.
Het was meteen een gezellige drukte in het café met 13 dames van RTC.

Het is mooi fietsen op de rustige wegen rond Kinderdijk
Het is gezellig op het pondje

Wat is het mooi fietsen op de kleine fietspaden en rustige wegen richting Kinderdijk met de ontelbare molens. Vele dames waren nu echt TOERIST in eigen land. Dit keer geen Chinezen en Japanners op Kinderdijk maar een groep RTC-dames. Op een kleie pont hebben we onze vrijwilliger van 84 jaar een leuke ochtend bezorgd met 13 van die gezellige dames op zijn pontje…….

Intussen hebben we wel trek gekregen en stoppen we net op tijd bij Café Oud Verlaat voordat er een flinke bui valt. Helaas geldt dit niet voor alle dames maar dat mag de pret niet drukken. Wat was het smullen met al die lekkere uitsmijters en broodje Bal. Het 2e deel van deze mooie tocht ging langs de Rottemeren en daarna langs de Vlist weer terug naar Schoonhoven. Het was vooral genieten, veilig fietsen en natuurlijk kletsen met veel lol.

MATERIALEN & TECHNIEK

Clinic Mechanieker voor beginners – november 2021

Daar sta je dan ………
Lekker je 1e tochtjes aan het fietsen; alles gaat goed tot………lekke band. Geen hulp (of fietsenmaker) in de buurt en je moet toch naar huis.
HERKENBAAR………….?
Om jou uit deze situatie te helpen organiseert RTC Duurstede samen met onze sponsor Rijwielpaleis Bilthoven een clinic Mechanieker voor beginners.

 • Wie: (beginnende) RTC-fietsers
 • Wat: Mechanieker clinic met o.a.
  o Bandje wisselen
  o Juiste afstelling derailleur en remblokken
  o Praktisch onderhoud
 • Wat: Waar: Rijwielpaleis Bilthoven
 • Wat: Wanneer: een dinsdag- of woensdagavond in november 20.00 – 22.00 uur. (dit voorjaar al gepland maar vanwege corona-maatregelen komen te vervallen

In 1,5 – 2 uur zullen Roy van der Pal en collega jou alle noodzakelijke vaardigheden, tips & tricks bijbrengen.
Principe: “learning by doing”; op het eind van de avond kent de fiets geen geheimen meer voor jou.
We verwachten veel deelnemers. Meld je aan voor maandag 1 november met vermelding van jouw voorkeur qua avond.

Komend voorjaar plannen we een volgende Mechanieker Clinic, die zal verder gaan op de techniek van deze avonden; dus vanaf maart ben jij een heuse “doe het zelf” Mechanieker.

AANMELDEN MECHANIEKER CLINIC

  Ik neem deel aan de mechanieker clinic.

  De avond van mijn voorkeur is:
  (Meer antwoorden mogelijk)
  Dinsdag 16 novemberWoensdag 17 november
  Dinsdag 23 novemberWoensdag 24 november

  Uw naam (verplicht)

  Uw e-mail (verplicht)

  MATERIALEN & TECHNIEK

  Beter trainen met David – de sponsor geeft raad

  Onze sponsors ondersteunen ons – RTC Duurstede- niet enkel met een financiële bijdrage, ze bieden ook support bij het uitoefenen van onze favoriete sport. Naast materiaal en techniek is advies m.b.t. conditie en specifieke training een belangrijk ingrediënt om maximaal te genieten op de fiets. David Bouwmeester – Fit4All vertelt over motivatie, discipline en hoe je dat kunt toepassen.

  EEN WILLEKEURIGE ZONDAGMORGEN IN HET VOORJAAR

  Tuut..Tuut..Tuut.. de wekker gaat, het is 7.30 uur.
  Het zonnetje is net op en schijnt over het grasveld waar de rijp zich slechts enkele minuten geleden aan heeft vast gegrepen. Vol enthousiasme trek ik mijn korte koersbroek aan…

  “Ik twijfel”, te koud…? Ik kijk nog maar eens naar buiten en naar de weer app op mijn mobiel en besluit: “het kan”
  Vol met motivatie spring ik op mijn fiets en geniet van het buiten zijn, de rust, de inspanning en het gevoel alles aan te kunnen.
  Iedereen die fietst zal het gevoel herkennen maar hoe anders kan het zijn met onze motivatie op een dag ver in het najaar. Wanneer de lucht grijs is, de weg nat en de wind al vreselijk tekeergaat. Zowel het hoofd als de benen lijken dan wel verlamd…… “dan maar een keer niet” is dan regelmatig het antwoord van ons brein………………

  David Bouwmeester

  MOTIVATIE & DISCIPLINE

  Motivatie en discipline, het zijn twee termen die iedereen kent maar, wat is het eigenlijk, hoe werkt het en kan je er invloed op hebben om bijvoorbeeld de bekende “winterdip” te voorkomen.

  Er is vaak veel te lezen en te leren over hoe je kan trainen om fysieke verbetering te bewerkstelligen, zeer waardevol maar graag belicht ik eens een ander onderdeel van het fietsen: het brein. En dan specifiek over wat er in het brein gebeurt bij motivatie & discipline en wat je eventueel zelf kan doen om hier invloed op uit te oefenen.

  Wat is motivatie nu eigenlijk?

  Motivatie is een gevoel en helpt je bij het behalen van je doelen die jij jezelf gesteld hebt. Gemotiveerd zijn voelt heerlijk en is vaak het grootst bij de een nieuwe gebeurtenis of bij het stellen van een nieuw doel. Helaas is een gevoel vaak van korte duur, het brein wil namelijk altijd weer terug naar een toestand van evenwicht die constant is. In de neurowetenschap noemen we dit “homeostase”.

  Na een langere periode van actie richting je doelen gebeurt daarom elke keer onvermijdelijk hetzelfde: je hersenen gaan deze toestand zien als het nieuwe normaal. Daarmee verdwijnt ook het brandende vuur van je motivatie en blijkt het best lastig om die nieuwe gewoonten vol te houden…

  Vroeg uit te veren voor een duurtraining

  Wat gebeurt er in het brein bij motivatie?
  Bij neurowetenschappers is al langere tijd bekend: dopamine speelt een cruciale rol in motivatie. Deze neurotransmitter komt vrij in het beloningssysteem in het brein. Dopamine werkt als een soort intuïtieve voorspeller van de mogelijke gevolgen van je eigen handelen in de toekomst. Zonder dopamine geen motivatie.

  Is het lekker weer of heb je net gister nieuwe fietskleding binnengekregen! Dan zorgt dit veelal voor een toename van dopamine. Deze dopaminepiek in je brein draagt sterk bij aan het lekkere gevoel dat dit veroorzaakt en de hieruit voortvloeiende motivatie.

  Het kost ons dus minder moeite om de trainingsuren te maken wanneer er factoren aanwezig zijn die jou voorzien van een portie dopamine.

  Discipline
  Een andere tool van onze hersenen is discipline. Discipline is de wilskracht om te blijven werken aan je doelen, zelfs als je motivatie lang en breed is weggeëbd. Je drijft hierbij niet op de motiverende en kortstondige werking van dopamine, maar vertrouwt op het positieve effect dat je handelen op de lange termijn zal hebben. Jezelf gezond en fit voelen bijvoorbeeld of beter worden/sterker worden.

  Ben jij in staat met de juiste hoeveelheid motivatie en discipline een vast ritme (consistentie) te behouden in je trainingen dan wordt het na verloop van tijd makkelijker. Je discipline verandert dan in een gewoonte.

  Dit heeft te maken met de neuroplasticiteit van je hersenen. Ervaringen en handelingen (fietstraining bijvoorbeeld) zorgen ervoor dat er in je brein verbindingen vormen. Hoe vaker je een handeling herhaalt, hoe sterker deze verbindingen worden. Je zal door deze sterke verbinding steeds minder weerstand ervaren om te trainen. Belangrijk hierbij is wel dat je het wel als een gewoonte blijft doen: “consistentie”.

  Stel doelen! Bijvoorbeeld een mooie fietsvakantie (RTC buitenlandweek 2011).

  Maar wat heb je hier nu aan? Door wat slimme trucjes kan je het in je voordeel gebruiken om op en top gemotiveerd te blijven de winter door en er uiteindelijk mentaal en fysiek sterker van te worden. Hierbij wat tips.

  1. Maak nieuwe doelen
   Een nieuw doel zorgt voor een toename van dopamine, extra motivatie en het versterkt je discipline. Dit kan je bijvoorbeeld doen door in de winter anders te trainen dan je gewend bent. Ga eens een periode op een andere fiets trainen (MTB/Gravel/Race/Indoor) of kies eens voor hardlopen, krachttraining of bijvoorbeeld schaatsen.
  2. Behoud consistentie in je trainingen
   Door met een vast ritme en frequentie te trainen behoudt het brein de gewoonten en kost het je minder moeite dit vol te houden (minder tegenzin). Hiernaast heeft het ook grote fysieke voordelen. Je zal doordat je consistent blijft trainen je conditie veel beter behouden en door de jaren heen nog sterker kunnen worden. Dit geldt zelfs ook wanneer je kiest voor andere trainingsvormen.
  3. Gebruik je eigen dopamine
   Dopamine maken we zelf aan en kunnen we gebruiken om de motivatie en discipline een boost te geven.
   – Stap ondanks te tegenzin toch op die fiets, bewegen zorgt namelijk ook voor een toename van dopamine. Je kan hierdoor je motivatie al snel terug hebben als je nog maar net begonnen bent en het zorgt vaak ook voor het prettige en voldane gevoel na het trainen ondanks de grote tegenzin aan het begin.
   – Koop eens wat nieuwe spullen in de periode waarin je veel moeite hebt motivatie en discipline te vinden. Iedereen zal het met me eens zijn dat we lekkerder fietsten met mooie nieuwe spullen.
  4. Beloon jezelf
   Bedenk alvast een beloning voor jezelf als je straks thuiskomt van de training. Een extra lekkere lunch, dat lekkere biertje of gewoon het vooruitzicht lekker een middag op de bank te hangen. Het kan soms net het zetje voor je zijn wel op de fietst te stappen die dag dus gebruik het.

  Veel fietsplezier de komende maanden en ik hoop dat jullie er je voordeel uit halen!

  David Bouwmeester
  Fysiotherapeut & eigenaar
  Fit4all Fysiotherapie & Sport

  SPONSOR NIEUWS

  Onze sponsor Plinten en Profielen Centrale is regelmatig op zoek naar medewerkers.
  Ben je zelf op zoek of ken je iemand die een andere uitdaging zoekt?

  Er staan verschillende leuke vacatures online!

  RTC SLUITINGSTOCHT

  Sluitingstocht 2021 RTC Duurstede

  Als je het gezamenlijk fietsjaar later moet beginnen, komt het einde altijd eerder dan gedacht.
  De dagen worden korter, wat vaker regen en wind en de 1e bladeren vallen; dat betekent de traditionele Sluitingstocht.
  Zondag 26 september stonden 39 leden ( wv. 2 vrouwen) voor het pand van sponsor PPC, klaar samen 90 of 120 km te fietsen.
  Het zonnetje kwam voorzichtig door en in totaal 3 groepen ( korte route, lange route snel en lange route zeer snel) klikten in voor vertrek.

  Over de Rijndijk (wat mooi in de ochtendzon!) ging het via Amerongen en Elst naar Rhenen; de brug over, andere kant Rijndijk de Betuwe in.
  Al snel werd het draaien en keren over kleine landweggetjes, door zondagochtend verlaten dorpen, over de Waal richting de Maas. RouteMeister Marcel had weer een mooie route uitgezet; enige dissonanten waren een spekgladde uithoek van een akker en een mega-waterbuis die de Bouwlust blokkeerde. De zeer snelle groep nam keurig de omleiding, de andere lange route groep koos voor een klauterpartij. (“ it is graveltime” werd er al gretig geroepen).
  Snel daarna volgde de Maasdijk bij Appeltern, die door beide groepen vrijwel tegelijkertijd werd opgedraaid; het teken voor een lange spurt naar de koffie bij Moeke Mooren.

  Een ruim, zonovergoten terras, waar we de groep onder aanvoering van wegkapten Rob de Heus al aan de koffie troffen. 35 renners van koffie, appeltaart met/zonder voorzien bleek voor de bediening na corona toch wel een pittige klus. Heen en weer lopend met halve bestellingen ( taart zonder koffie, koffie zonder taart, taart is op) en een uitbater die compleet van z’n apropos was; maar dat kon ons plezier niet drukken.
  Op pad voor de 2e helft, traditiegetrouw wel een beetje de finale van het seizoen. Of het nu de lichte zuidelijke rugwind was of de wetenschap dat het de laatste groepsrit van het seizoen was zullen we niet weten, maar het ging “Vollgas”. Debutanten van dit seizoen maakten het routiniers lastig tot aan de pont in Beusichem; de snelle groep knalde tegen de 40 de brug bij Tiel op.
  Tussen 13.30 en 14.00 uur was een ieder weer aan de vertrouwde zijde van de Lek; snel door naar de douche thuis of nog even nagenietend op een Wijks terras.
  Een zonnige ochtend en dan met zo’n flinke groep RTC rensters en renners het seizoen zo mooi en passend af te sluiten; op naar 2022 !

  MARCELS MOOISTE

  Deze editie geen bijdrage van de vermaarde RouteMeister maar een route van Hans Spenkelink. (in co-productie met Gijs Bruinsma van True Grit)
  Een gravelrit van 50 km, startend in Bilthoven die je naar de noordelijke helft van de provincie en het Gooi brengt. Pauzeren kan desgewenst bij “In de Kuil”- Lage Vuursche.
  En na afloop nog even op de koffie bij Bianca, Roy en Dennis.

  Als sneak-preview hierbij alvast 1 van de 2 routes.
  Elke dag te rijden, starten kan in Bilthoven in de buurt van RWP. Aansluitend nog even de winkel in voor een heerlijk kopje koffie en/of choco en je verlekkeren aan al die mooie gravelbikes of nieuwste MTB’s.

  Rijwielpaleis Bilthoven goes gravel…………..

  Een sponsor is er niet alleen voor de centen; samen deel je ook een passie…………fietsen.
  Om die gezamenlijke passie concreet vorm te geven organiseren Rijwielpaleis Bilthoven en RTC Duurstede zaterdag 30 oktober een fantastische gravelrit. Klanten van het Rijwielpaleis gaan samen met ervaren “gravelaars” van RTC op pad op de vele mooie zand- en grindwegen van het noordelijk deel van de provincie en het Gooi. Twee afstanden bieden voor ieder een sportieve uitdaging en dat wat “omlijst” met een hartelijk ontvangst en afterride in de winkel. Samen met wat zon, alle ingrediënten voor een fantastische fietsdag.
  Afhankelijk van het aantal klanten dat zal deelnemen is er plek voor RTC-leden. Hou daarvoor de RTC-algemeen App in de gaten.

  ENTERTAINMENT

  Home entertainment

  In deze editie linken we naar 2 verslagen over Unbound, het gravelevenement dat sinds 2006 georganiseerd met deelnemers zoals Laurens ten Dam. Verder nog uitleg over wat is watt. En een erg leuke podcast met Marianne Vos.

  Wir farhen Reichswald

  Kort video verslagje van ons clubevenement afgelopen 28 augustus.

  Live Slow Ride Fast

  Laurens ten Dam heeft met zijn team weer een mooie film gemaakt over hun deelname aan de Migration Gravel Race in Kenia. Zie hier deel 1.

  “Wild About Argyll”

  Het Schotse platteland is een van de beste omgevingen om te fietsen en te kamperen en de afgelopen jaren heeft Schotland zich echt ingespannen om de toegankelijkheid van veel gebieden voor fietsers en avonturiers te vergroten.

  Dirty Teeth MTB

  Het echte leven op de Tour Divide: een directe kijk op de beproevingen en uitdagingen van Jay Petervary’s winnende race-inspanning op de 2021 Great Divide Classic / Tour Divide.

  JUBILEUMSOKKEN

  40 jaar RTC sokken

  Alle leden hebben namens het bestuur een paar mooie jubileumsokken ontvangen. Uiteraard draag je deze sokken bij alle (jubileum) activiteiten waar je er van top tot teen gesoigneerd wilt uitzien!

  Ben je net lid geworden en heb je de verkeerde maat ontvangen? Wil je een extra paar bestellen of zoek je nog een leuk kadootje?

  40 JAAR RTC DUURSTEDE!

  Alle informatie, verslagen en leuke weetjes rondom het jubileum verzamelen wij op een aparte webpagina. Klik op bovenstaande button om naar de webpagina RTC 40 jaar te gaan.

  MET DANK AAN

  GET ON YOUR BIKE AND RIDE ALONG

  Vorige editie lezen, klik op onderstaande button.